Guide til at forstå håndboldslang

Link til DGI
DGI har lavet en guide til håndboldslang.

Har du nogle gange svært ved at forstå, hvad trænere og spillere egentlig siger til hinanden inde på banen? Frygt ej, for her kommer en lille guide til at forstå håndboldsprog.

Håndboldsprog kan være meget indforstået. Heldigvis kan du få hjælp i DGI’s guide, så du næste gang kan lyde klog, når du siger til din sidemakker: “ej, det var endnu et skud lige i chokoladen.”

Sukkerbold

Sådan lyder det: ”wauw en sukkerbold”.

Hvad betyder det? En sukkerbold er en aflevering, der ligger helt perfekt. Det kan for eksempel være et langt kontra-udkast fra målmanden til en fløjspiller, eller den sidste aflevering før det målgivne skud.

Chokoladehøjde

Sådan lyder det: ”lad vær med at skyde målmanden lige i chokoladen”.

Hvad betyder det? Chokoladehøjde er hoftehøjde på en målmand. Det er et skud, der er nemt at tage for målmanden, og derfor er det som regel noget, en skytte prøver at undgå at ramme.

Hulen

Sådan lyder det: ”Hjem i hulen og stå”.

Hvad betyder det? Ligesom en bjørn forsvarer sin hule, forsvarer et håndboldhold også deres mål. Derfor betyder det simpelthen bare, at alle mand skal tilbage i forsvaret.

Isse

Sådan lyder det: “Det var en lækker isse!”

Hvad betyder det? En isse er jo selvfølgelig den øverste del af hovedet, men indenfor håndboldverdenen er det også et specielt skud på mål. Et “isseskud” er et skud lige over målmandens hoved/isse – og hvis man er rigtig fræk, snitter bolden målmandens hår, inden bolden går i mål.

1’er, 2’er og 3’er

Sådan lyder det: ”Du skal angribe direkte på 3’eren”.

Hvad betyder det? I et håndboldforsvar tæller man spillerne udefra og ind: fløjen er altså 1’er i forsvaret, backen er 2’er og playmakeren/stregen er 3’er. Man bruger altså tallene til at navigere rundt i forsvaret.

Undergang

Sådan lyder det: “Vi spiller undergang i venstre side”.

Hvad betyder det? Nej, der er ingenting, der er ved at gå under. Det er derimod et spilsystem, der betyder, at når bolden er blevet spillet til fløjen, bytter backen og playmakeren plads, så de angriber fra nye positioner.

Russerscreening

Sådan lyder det: “Vi spiller russer”.

Hvad betyder det? En russer er en stregscreening, typisk mellem backen og playmakeren – eller hvis det skal siges helt korrekt: mellem 2’eren og 3’eren.

Fransk kryds

Sådan lyder det: “Vi spiller fransk kryds i højre side”.

Hvad betyder det? Et fransk kryds er blot endnu et system, hvor playmakeren og backen bytter plads, når den modsatte back har bolden. Umiddelbart har det intet med franskmænd at gøre, ud over at systemet måske stammer fra Frankrig?

Svensk udspil

Sådan lyder det: “Det var et lækkert svensk udspil”.

Hvad betyder det? Et svensk udspil er et udspil fra back til fløj, så fløjen kan springe ind over stregen og skyde på mål. Det specielle ved et svensk udspil er, at det skal komme ud af det blå – altså uden at forsvareren aner uråd. Backen skal derfor bare smide en hård studsaflevering ned i fløjen, med det samme han/hun modtager den.

Kathrine Bøgelund / kathrine.boegelund@dgi.dk

Bliv klogere her